Pentasa® Zetpil

Pentasa 1 g zetpillen kunnen worden gebruikt bij chronische ontsteking van het laatste deel van de darm, proctitis genoemd.

Waarom krijg ik Pentasa® voorgeschreven?

Uw behandelend arts heeft u Pentasa® voorgeschreven ter behandeling van colitis ulcerosa. Dit kan zowel in de acute fase zijn alsook ter voorkoming van opvlammingen. Pentasa® werkt ontstekingsremmend.

Over inflammatoire darmziekten

Bij inflammatoire darmziekten of chronische darmziekten wordt vaak de Engelse term IBD gebruikt. Dat betekent ‘inflammatory bowel disease’, letterlijk ‘ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn’. De oorzaak van IBD is onbekend. De ziekte gaat meestal gepaard met episodes van actieve ziekte (ook 'opvlamming' of 'exacerbatie' genoemd) en periodes zonder of weinig ziektelast (ook 'remissie' genoemd).

Bij inflammatoire darmziekten maken we onderscheid in colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Daarnaast bestaat er een vorm waarbij het onderscheid niet duidelijk te maken is; deze noemen we “IBD-U (unclassified”; een niet te classificeren chronische darmontsteking). Het voornaamste verschil tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is dat de ziekte van Crohn zich in het gehele spijsverteringskanaal kan manifesteren. Meestal komt het voor in het laatste deel van de dunne darm en het begin van de dikke darm. Colitis ulcerosa komt alleen voor in de dikke darm (ook 'colon' genoemd). Bij colitis ulcerosa begint de ziekte bijna altijd in de endeldarm, het rectum, maar ook rest van de dikke darm kan erbij betrokken worden. Verder beperken bij colitis ulcerosa de ontstekingen zich in de darm tot de slijmvlieslaag. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen ook tot de diepere lagen van de darmwand doordringen.